Mijn naam is Zwanette Oost, woonachtig in Drouwenerveen, Drenthe.
Van jongs af aan zit ik al in de paarden. Vanwege studie, werk en kinderen ben ik er een aantal jaren tussenuit geweest, maar inmiddels zijn paarden weer een dagelijks onderdeel in mijn leven.
Er is veel veranderd in de loop der jaren, voornamelijk is er veel meer kennis over het welzijn van paarden.
In februari 2017 ben ik gestart met de opleiding Instructeur Paard & Gedrag bij e-quine.com van Annemarie van der Toorn. De opleiding duurt 3,5 jaar en is erkend door de KNHS en NOC*NSF het is een Orun 3 opleiding. De opleiding bevat veel praktijk en theorie. Niveau 1 en 2 duren elk 1 jaar, niveau 3 duurt 1,5 jaar. Ieder jaar wordt afgesloten met theorie en praktijk examens. De theorie examens bestaan uit de vakken: Gezondheid, Voortplanting, Psychologie en Voeding. De praktijkexamens bestaan uit: loswerken, opzadel procedure, dubbele lijnen en trailerladen. Allemaal gebaseerd op het werken met jonge, onervaren, of angstige paarden.
Niveau 3, het laatste jaar bevat vooral heel veel praktijk! Voordat je uiteindelijk je praktijk eindexamen mag doen moet je de volgende onderdelen afgerond hebben:
een activiteit organiseren compleet met draaiboek en beoordelingen van de deelnemers dit inleveren bij de KNHS
Gedurende een aantal weken iemand lesgeven, dit met verslag, evaluatie en filmmateriaal inleveren bij de KNHS
Examen exterieur beoordelen
Examen lesgeven, mag pas als je goedkeuring hebt van de KNHS
30 Portfolio paarden met verschillende uitdagingen, o.a trailerladen, bang voor vliegenspray, voetjes geven, jonge paarden de basis leren etc.
Eindexamen trailerladen, loswerken, opzadelen en dubbele lijnen. Dit examen mag je doen als de 30 portfolio paarden zijn goedgekeurd.
Inmiddels heb ik alles afgerond en ben ik gecertificeerd instructeur Paard en Gedrag. Hiermee kan ik schrik & obstakeltrainingen geven, mag ik paarden met gedragsproblemen trainen en mag ik lesgeven in trailerladen, grondwerk, lange lijnen en loswerken.
De trainingen die ik geef zijn zeer divers. Het kan gaan om bijvoorbeeld een paard dat de trailer niet in wil, een paard dat niet geschoren kan worden, bang is voor vliegenspray, jonge paarden leren meelopen, voetjes geven, zadelmak maken etc.
Sommige “problemen” kunnen zijn ontstaan door een trauma, vaak is het ook iets wat onbekend is en aangeleerd moet worden. Regelmatig heeft het ook te maken met miscommunicatie tussen paard en eigenaar. In dat geval train ik het paard en geef ik veel uitleg over het natuurlijk gedrag van een paard waardoor er bij zowel paard als eigenaar een verandering ontstaat die ervoor zorgt dat het weer leuk is en de frustraties weghaalt.
Lesgeven doe ik voornamelijk op locatie met een eigen paard, maar voor iemand die de techniek wil leren kan dat bij mij op stal met 1 van onze paarden.
Zoals ik aan het begin al aangaf is er de afgelopen 30 jaar veel veranderd in de paarden wereld. Dit komt ten goede aan de omgang met en het welzijn van de paarden. Helaas zijn er nog steeds mensen die een praam gebruiken omdat een paard niet geschoren wil worden, of geen voetjes kan geven bij de smid. Paarden worden nog steeds met een zweep of longeerlijn etc de trailer in gedwongen. zadelmak maken door een paard te breken........ Het is mijn drijfveer om te laten zien dat het ook anders kan.
Het moet ook anders, steeds meer komt dat besef bij een steeds groter wordende groep mensen dat het anders kan.
Alle lessen en trainingen zijn gebaseerd op vertrouwen, leiderschap, respect en rust.
Uiteraard is mijn trainingsmethode niet de enige juiste, er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden zolang het paard met respect behandeld wordt.